Mässhallen i Mora hela lördagen


Thomas med sin uppfinning


Jag med V-stället

 


Idag följde jag och Elias med till mässan och hjälpte Thomas att sälja vallaställ. Det var mycket folk som gick förbi montern och ville slänga ettt öga på v-stället och prata lite. De tycker att hans idé är väldigt bra för den är lätt att ta med sig och inte tung o klumpig som andra ställ är. Så idag har det blivit en del sålda och imorgon är det sista dagen i Mora och Vasaloppet. 15000 skidåkare står nervösa vid starten imorgon kl 8 och några av dessa kommer inte ens gå i mål. En dag kanske jag åker tjejvasan som är 3 mil och det är ju inte superlångt och jag skulle kunna klara av det om jag bara fick träna lite. Men först ska jag klara av tjejmilen  i augusti och det krävs lite träning om jag inte ska gå promenera runt :-) Uj uj så trött jag är just nu...såhär många människor under 8 timmar är man inte van att se och prata med annars när man går hemma när man är mammaledig. Svt studion satt Sven Plex och blev intervjuad av Eva Hamilton. Albert Svanberg och Pia Hultgren var där. Det är väl bara jag som är 40+ som vet vilka dem här är som har suttit som hallåa i sporten förut.

Just nu tittar jag på melodifestivalen och det va inte många låtar som tilltalade mig. Sarah Dawn Finer är den enda låten jag gillade och hoppas hon går vidare direkt. Det är ju en låt som är internationell och kunna vinna. Just när jag skrev det så blev hon utkonkurrerad av operalåten som jag tyckte va dålig, men hon får en andra chans.

Inga dieter fungerar i längdenKalorier - nyckeln till viktminskning

Strunta i olika dieter. Motionera, ät varierat - och minska på kalorierna om du vill gå ned i vikt. Allt enligt en studie som publiceras i New England Journal of Medicine.

I undersökningen som sträckte sig över nästan tre år deltog 811 överviktiga personer i vuxen ålder. Männen och kvinnorna delades slumpvis in i fyra olika dietgrupper. Efter ett halvår hade en generell viktminskning ägt rum, men sex månader senare hade de flesta gått upp igen. I slutändan tappade försökspersonerna i genomsnitt fyra kilo.

Slutsatsen efter två år blev att ett minskat intag av kalorier är den viktigaste faktorn för att gå ned i vikt - om kalorierna sedan kommer från fett, protein eller kolhydrater är av underordnad betydelse.


Första dagen vid stuganMulen dag med mycket snöande


utsikten från fönstret och man kan se snöflingorna :-)


Elias med min uppfinning

Nu är jag äntligen i fjällen och morgonen kan inte börja bättre än skidåkning i skogen. Nykörda skidspår och en tät skog men tyvärr ingen sol. Det blev inte längre än 2.5 km för jag hade inte mer tid, för jag va tvungen att komma tbx för Thomas skulle iväg till mässan kl 10. Imorgon ska jag sticka iväg tidigare och åka längre och ha bättre valla så det glider bättre. Elias sov en timme och sen gick vi ut igen och jag tänkte att jag orkar inte dra vagnen, för det har kommit så mycket snö så det blir tungt. Jag tänkte att han skulle ligga i en pulka, men då skulle han få en massa snö ansiktet, för det vräkte ner snö. Jag tänkte till och va lite smart tyckte jag...jag la i han i en åkpåse o satt han i bilbarnstolen och sen ställde jag stolen på en pulka och hej och hå va stadigt den stod på pulkan. Trodde den skulle vicka omkull men nejdå stolen stod riktigt bra när jag drog, Så alla ni som har en liten bebis och vill börja dra bebisen tidigt i en pulka och så kan de se allt va som händer omkring. Vi var ute och gick i en timme...en halvitmme nedför och en halvtimme uppför, så nog fick jag motion idag. Va så sugen på att åka pulka i en backe här, men jag va mer sugen på att gå in i stugan, för snön vräkte ner ännu mer när vi va tbx.


Semla är så gott!Idag är det ju FETTISDAGEN och jag har inte ätit en semla än.
 Det är ju så gott med mandelmassan inuti, men om inte Sofia köper någon så får det bli en annan dag. Glömde när jag va till affären idag och orkar inte gå igen.

Så skönt att träna!Igår tränade jag step up på Friskis o Svettis så skönt att få röra på sig. Men det känns att det var längesen jag höll på med sånt där, så jag hängde inte riktigt med i rörelserna. Jag har alltid rört på min kropp sen jag va liten. Började med balett när jag var 8 år sen har det blivit gymnastik med redskap och tävlade i det oxå. Har dansat jazzbalett, buggat och lärt mig pardans och sist discodans.  Kunde gå ner i spagat och göra volter och nu kan man knappt sära på benen..hehe. Vid kl 17 är det så mycket folk, så man får köa till crostrainers...inte kul alls *ruskar på huvudet* Så jag gick vidare till maskinerna som är sådär tycker jag. Gillar inte det så värst mycket har jag märkt. Gud va jag längtar tills jag kan springa i skogen istället. Får se om jag och Sofia tränar ett pass på workout idag och om jag hänger med i det istället. :-)

"Släkten är värst"


Om jag ska ta o berätta lite om Thomas mamma och syster som är väldigt speciella. För snart 2 månader sen var jag till T´s mamma och hälsade på. Jag ville följa med bara för att T skulle få träffa Elias, för han hade träffat han så lite. Jag sa att jag kan hjälpa till med v-ställen när jag orkar och kan. Alla vet som har en nyfödd bebis att man är supertrött på morgnarna när man får vakna några ggr på natten. Jag har tur för han somnar om på en gång efter han har fått mat. Han vill gärna sova länge oxå innan han vill komma upp. Jag ligger gärna kvar till 9-10 med honom innan vi stiger upp för dagen. Vi leker i sängen och sen går vi upp och jag äter frukost. När jag va hos hans mamma så gick jag inte upp förrän runt 11 kanske. Hon har ett stort hus och vi håller till på övervåningen. Varje morgon kände jag dåliga vibbar och sista dagen som var dag 4; då ger de mig en pik att det är mitt på dan jag kliver upp. Herregud jag får väl kliva upp när jag vill och jag gör min egen frukost...ingen behöver göra den åt mig. Thomas är så dum så han berättar att de hade suttit på morgonen och pratat om mig och undrat varför jag klev upp så sent, nu när T skulle behöva ha hjälp med ställen. Men hallå jag kom inte dit för att stå i garaget hela tiden utan bara när jag ville. Ville inte känna någon tvång alls....jag sa ju till han att jag följer med så du kan träffa Elias emellanåt. När telefonen ringer och hans mamma svarar, så hörde jag Thomas mamma säga -de åker ju aldrig hem nångång! Hon stod i hallen och jag i köket...det var meningen att jag skulle höra det där. Jag hatar folk som pratar bakom ryggen på mig. SÄG DET TILL MIG istället för "gå som en katt kring het gröt".

Tror ni jag stannade kvar efter det...nää...jag åkte med Thomas till Borlänge för han hade ett ärende dit och jag gick på Kupolen och kikade istället och åkte hem med tåget till Uppsala, för T skulle tillbaks och jobba igen. Men först gick vi igenom affärerna och avslutade med en fika på Wayne´s Coffe och då säger T va han tycker -att hon skulle ha hållit tyst eller sagt det till mig direkt att hon va trött och orkade inte ha oss där. Jag kan säga att vi va inte i vägen på någe vis och jag erbjöd mig att dammsuga och jag gjorde egen middag till T och mig. Hon är 71 år så hon är inte lastgammal, men hon är van att vara ensam hela dagarna så jag kan respektera att hon inte orkar med att Elias skriker till ibland. Men herregud hur ofta träffar hon sitt barnbarn då!! Efter det där har jag ju ingen lust att åka och hälsa på henne, men jag är inte långsint. Hon kom inte på dopet, för jag hade sagt att hon inte va välkommen om hon inte bad om ursäkt för sitt beteende. Hon vägrade be om ursäkt och hon kom aldrig heller. Jag vill tala om oxå att jag ångrade mig och ville verkligen att hon skulle komma för Thomas skull och prästen hade  t o m pratat med Thomas att försöka övertala henne, men det gick inte. Lika stolt som min mamma som vägrar erkänna när de har gjort något fel.

Nu kommer vi till hans syrra som är en pms-kärring! Hon gav en mjuk sköldpadda från Ikea i doppresent till Elias, men de hade glömt att köpa den uppblåsbara plasten till den, som gör att den blir som en kudde som man kan ligga mjukt på. Hon sa att de skulle ordna så jag skulle få den. Nu har det gått 3 veckor sen vi hade dopet. Och när vi va i närheten av Ikea nu i veckan, så ringer T henne och frågar om han inte kan få köpa den, så kan hon föra över pengar till honom. För det är ju inte meningen att han ska betala för min doppresent från henne trots ynka 100 kr. Det är principen bara att det ska vara från henne och inte från Thomas. Hon blev fly förbannad och sa -jag tänkte faktiskt köpa något annat som kompensation för att de hade glömt. De slutade med att hon drog oss åt helvete! Thomas blev så chockad för han har aldrig hört dem orden från henne. Han skickade ett sms till henne och sa -jag är ingen tankeläsare. Bra sagt!

Släkten är värst heter det, men vi är ju inte ihop så vi är ju egentligen inte släkt med varandra. Men stackars Elias som får växa upp med hans släkt. Tänk den dagen vi kommer att ha delad vårdnad, då kommer jag att inte kunna vara lugn alls. Dels kommer hans mamma att stoppa in både bullar och kakor i munnen på han och säga åt han att äta upp allt på tallriken innan han går från bordet. Thomas är tankspridd och kommer väl att glömma honom i bilen en varm sommardag eller något annat farligt som Thomas tar med han på. Jag kanske bygger upp ett hemskt scenario i önödan i huvudet, men det är såhär mina tankar är.

Lång söndagIdag har jag faktiskt tränat lite på min rangliga crosstrainer och sett en av de längsta filmerna med Brad Pitt 2 timmar 40 min. En väldigt vemodig film där Brad Pitt föds som gammal och blir yngre och yngre. En film som berör känslorna. Ville ta en promenad på kvällen med Elias men det gick ta mig tusan inte. De har ju kommit mer snö så jag fick ta i rejält för att komma någonvart. Så går det när man köper en vagn med 2 små hjul i fram.

Längtan...Jag längtar tills det blir varmare ute
Jag längtar tills Elias kan sitta bakpå i en stol på cykeln så vi kan cykla tillsammans
Jag längtar efter våren när man ser den första vårblomman och fågelkvitter
Jag längtar efter någon som vill dela min vardag
Jag längtar efter att springa i skogen igen
Jag längtar efter en större lägenhet eller hus
Jag längtar efter att få resa nånstans (ska göra det snart)
Jag längtar efter något gott att stoppa i munnen

Det är alltid bäst att leva i nuet och inte längta för mycket, bara se framåt men inte glömma just nu. Just nu kommer inte tillbaka.


Recept på kladdkaka

Tips på recept på kladdkakor. Choklad sätter igång lyckohormonet seretonin ( signalsubstansen serotonin har till uppgift att balansera våra känslor och styr mående som hunger, glädje, irritation, ilska, välmående, livslust med mera.
och inte nog med det så kan det sätta fart i sänghalmen :-) Men helst ska det vara mörk choklad med hög kakaohalt. Nu har jag predikat klart. Det här måste ni göra en dag när ni inte vet va ni ska göra eller bara är sugen på nåt sött.12-14 bitar

Kladdkaka med dajm-och nougattäcke:

4 ägg
3,5 dl socker
200 g mörk blockchoklad
(av bättre kvalitet 70-75% kakaohalt)
200 g smör
4 dl mjöl
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
ströbröd
125 g nougat (tunt skivad)
200 g dajmkulor (2 påsar)

Gör så här:

1. Värm ugnen till 175 g
2. smält smör o choklad i vattenbad eller i mikron
3. blanda socker, vaniljsocker, kakao, salt och ägg ordentligt
4. blanda ned chokladblandningen i äggsmeteten, rör sedan i mjöl och blanda tills du får en slät smet. Slå upp i en smord och bröad springform med löstagbar botten (ca 22 cm)
5. grädda 17-25 min i ugnen, kontrollera med en sticka, kladdkakan ska vara kladdig i mitten. Ta ut den och fördela nougaten och dajmkulorna jämt över kakan. Sätt in kladdkakan i ugnen igen i max 30 sek, precis så att nougaten smälter
6. Kyl ned och serveraHallon och lakritskladdkaka:

14 bitar

3 ägg
175 g strösocker
200 g frysta hallon
190 g Kick lakritskola (10 st
fint hackade)
150 g smör smält
2 dl mjöl
1 krm salt
ströbröd

Gör så här:

1. Värm ugnen till 200 grader
2. rör ihop ägg, socker, Kick och hallon.
tillsätt det smälta smöret och rör ned
mjölet och salt.
3. Häll upp smeten i smörd och bröad form
med löstagbar botten.
4. Grädda i 16-25 min i 200 graders ugn,
kontrollera med sticka. Kakan ska vara kladdig i mitten-
5. Kyl ned och servera med vanlijglass eller vispgrädde.


Härlig dag i solen!


Maiky busar med Elias

Elias i trygg famn med gudmor


Sover djupt och länge (2 1/2 timme sov han)

Hej allihopa som kikar in hos mig. Det blev en bra dag igår med min äldsta dotter till slut. Höll på tokig igår av rastlösheten så jag satte mig på bussen och åkte till Linda igår för vi hade bestämt att vi skulle vara ute i solen och fika och åka pulka. Ingen av oss hade någon så Linda började att leta efter en. Det va slut med pulkor överallt (sportlovsvecka), men hon hittade stjärtlappar på Willys som hon köpte för en billig peng. Vi stack iväg och satt oss vid en parkbänk och tog fram kaffe och mackorna. Det var så kallt ute så mackorna frös nästan till is medan vi åt. Sen hittade vi en lagom backe där vi for ned fort och det är verkligen inte bekvämt att sitta på en sån där. Kände mig mörbultad i rumpan efteråt. Linda hade Maiky i koppel så han fick springa efter när hon åkte nerför backen. Han verkligen älskade det. Tiden gick fort och vi var tvungna att gå hemåt för jag hade en tid att passa och Linda skulle vara barnvakt under tiden jag va borta.

Det var första gången hon var barnvakt till Elias så länge själv och hon fick han att o somna i hennes säng utan problem. Nu vet jag att jag inte behöver vara orolig att lämna han till dig gumman. Eller jag va aldrig orolig när jag åkte iväg, vet att ni går ihop så bra. -Roligt att han blir generad när du pratar med honom. -Han lägger huvudet lite på sné som han förstår va du säger för nåt. Han är en riktig sötnos och charmör.
Tack för igår! Nästa gång är det du som vinner över mig i Jeopardy och jag vinner över Fredrik :-)

Rastlös!

Idag skiner solen och det är jättekallt ute! Det är en sån dag där man vill ta med sig korv med bröd och åka till en backe och bara vara ute och känna solens strålar mot sin kind.  Kroppen spritter till när solstrålarna kommer in genom mitt fönster och jag blir så glad. Såhär blir det väl för de flesta människor, men jag är verkligen beroende av solen. Känns som man går i ett töcken på vintern och särskilt den här vintern då jag får sova mindre än annars, för jag har en liten bebis. Skulle vilja åka o träna idag, men det får bli imorgon. Sofia imorgon MÅSTE vi träna.

Det var längesen jag kände mig såhär rastlös. Vill hitta på något men ingen som kan eller vill idag, så jag får väl vara hemma idag med och bara gå omkring och vara. Det är inte så dåligt det heller med min underbara son Elias.

Sunnerstabacken


Igår va vi till Sunnerstabacken... Thomas o Sofia tänkte åka längdskidor, men det sket sig för det fanns inga spår överhuvudtaget. Vi hade med oss en trasig pulka och åkte några ggr nerför backen, men lessnade fort för det gick inte så fort för pulkan va trasig så den stannade på halva vägen. Jag vill att det ska gå fort nerför...älskar när det går undan. Härligt att vi har fått snö, men inte tillräckligt för att kunna åka längdskidor, men mindre barn och vuxna åkte slalom i den lilla backen. Lagom barnbacke, där Elias kan börja åka när han är några år gammal. Ska börjas i tid om han en dag ska vara med i landslaget. Har inga krav alls på killen....bara massor...hehe

Glömde säga att vi började fika i i stugan, för vi var så hungriga. Tänkte ta en våffla, men jag tycker det är lite dyrt med 30 kr för en våffla, när jag kan göra själv hemma för några kronor. Blev en rågsiktssmörgås o kaffe istället.

Vi blev inte långvariga där...åkte hem och vidare till Gränby och handlade istället och hem för att laga en god currykyckling och fortsätta hjälpa T med v-ställen. Nu har han åkt igen och nästa gång vi ses allihopa är i Mora i den mysiga stugan.

Sofia ska på Core nu och jag har sån lust att följa med. men jag har ju Elias och då är det svårt.

Utmaningav catta

Här är reglerna
:

Gå in i mappen mina bilder.
Gå till den sjätte mappen och välj därefter den sjätte bilden i den mappen.
Visa bilden på bloggen och skriv något om den.
Invitera sex stycken nya till att vara med på utmaningen.
Länka till dem, och låt dem veta att de är utmanade.

Den här bilden togs förra sommaren vid Lyssnaängsbadet.
Jag, Linda och Saga var där en underbar dag i solen och jag
badade aldrig, men satt o myste med min fina runda gravidmage.

utmanar Pernilla o Madde...

Utmaning...

igen, av Christina

att skriva några elaka sanningar om mig själv.


1. Fruktansvärt envis som är på både gott och ont.
När det är på ont så är det jobbigt för både mig själv och min omgivning.
Ger mig inte i första taget när det gäller diskussioner eller när jag har börjat med
något så vill jag göra det klart fast jag får både ont i huvudet och nästan säckar ihop.


2. Om jag inte får min vilja igenom så kan jag sura ett bra tag efteråt. En riktig surkart.


3. Kan bli fruktansvärt arg...tända till på stubinen eller så kan det gå lite längre tid. Det beror
på om jag har pms eller inte.

utmanar Pernilla, Linda o Sofia, Madde


Timrad stuga och öppen brasa
Förra året i Orsa


såhär ser det ut dit vi ska =)


Nu är det bokat och klart! Det blir en mysig timrad stuga den 25 februari-1 mars...Åsengården utanför Mora. Där finns det längdskidspår utanför knuten och härlig utsikt över Siljan som man kan vakna upp till varje dag. Det finns öppen brasa som vi kan elda och mysa framför varje kväll. Ska försöka ta mig upp varje morgon o ut i spåret och köra några km om det inte blir för kallt. Men jag har åkt när det har varit -17 grader när vi va till Sälen så då ska jag klara några minusgrader. Åh va jag ser fram emot det här nu och hoppas det blir lika fint väder som när vi var till Orsa förra året.

Jag ska nog följa med Thomas någon dag och kika på när han han står på mässan och säljer sina V-ställ. Det gick ju jättebra när han sålde dem i Italien, Österrike och Italien nyligen, så nu hoppas han att han kan sälja lika många på alla lopp i Mora. Han ska ju stanna där i 2 veckor så han räknar med ett par hundra ställ och då kommer han att tjäna en slant till. Nu har jag något att se fram emot igen...det här som är härligt med livet; att få att något att se fram emot och det behöver inte vara en jättelång resa utomlands. Jag uppskattar allt nuförtiden och så himla skönt att få komma hemifrån och byta hemmet till en mysig timrad stuga är verkligen inte helt fel.

Elias gör framstegSofia filmar när Elias gör en av sina vändningar från mage till rygg. Han har gjort det här i ett par veckor och nu fick med det på film. Bra intiativ Sofia att filma hans framsteg. Mannen in mitt liv <3

Varför en särskild dag för kärlek?Ska det behöva finnas en sån dag...ja tydligen behöver vi en sån dag, för vi lever i det stressade it-samhället, där vi inte har tid eller ork att tänka på att ge ömhet o kärlek till varandra. Lever man i ett förhållande så är det mycket jobb som krävs för att hålla kärleken vid liv eller passionen som är så viktig. Så överraska varandra med något lite då och då...det behöver inte vara något dyrt alls, utan själva grejen att ni gör det. Skicka ett fint eller sexigt sms, så kanske det leder till något bra senare...lägg små lappar på ställen som du vet han tittar...i fickan eller i väskan eller mössan och skriv bara puss eller jag saknar dig. Överraska med en god middag mitt i veckan och drick ett glas rött. Bada ihop och massera varandras fötter i badet...bli barnsliga ihop och gå ut och kasta snöbollar åk pulka, eller gör en snögubbe kanske. Det finns hur många saker som helst att göra utan att det behöver kosta. Det viktiga är att ni umgås med varandra...ni kanske inte behöver prata så mycket utan bara vara.

Idag som är det den komersiella dagen "Alla hjärtans dag" då alla känner sig tvungen att köpa något till sin kära. Jag tycker inte det ska finnas en särskild dag för att köpa något, men för en del bör det kanske finnas en sån. Särskilt en del pojkvänner är urusla att uppskatta sin tjej/sambo/fru om det inte finns en särskil dag för sånt. Den här dagen har väl kommit till bara för att handlarna ska kunna sälja extra mycket som blomsterbutiken, underkläder, smycken ja vad är det mer en kille kan ge sin käreste som INTE är så orginellt. Jag kan komma på massor med saker som jag skulle vilja ha om jag hade en kille och det är inget av dessa jag räknade upp. Om ni frågar så kan ni få ett svar :-)

Men ni som är mina kära ögonstenar... idag är det ingen speciell dag för att ge kärlek...utan kom ihåg att ge varandra kärlek så ofta ni bara orkar. För tänk om det kommer en dag och ni säger att åh va varför sa jag inte att jag älskade dig och visade hon/han så mycket jag bryr mig om dig.

En jättekram och puss till er alla som läser!

Äntligen ordentlig träning!Igår va jag första gången på väldigt länge på gym och tränade. Min kära dotter va med mig och passade Elias, så jag kunde koncentrera mig på träningen. Först stod jag en halvtimme på crosstrainern, sen blev det styrka i både armar och ben...körde rodd hårt och fort. Tävlade med tjejen bredvid..hehe...jag rodde fortare henne såg jag. Sist avslutade jag med ryggen och magen. Åh va min kropp behövde en genomkörare. Så pigg jag blev efteråt, för efter vi hade tagit bussen till Linda så tog jag en promenad till Willys och handlade lite käk. Så det blev en mysig kväll hos Linda med spagetti och min goa köttfärssås med creme fraiche. När Let´s dance började så åt vi supergod chokladglass med maränger till. Elias sov från 7 till 9 på morgonen med ett mål mat på natten. Så tidigt har han aldrig somnat.

Det vi skrattade mest åt va när Linda sa till Elias -men du ska inte klia dig på snoppen. Då tittade Elias på Linda med huvudet lite snett och log som han va generad och log med hela ansiktet. Det var precis som han förstod va hon sa. Tänk om man skulle hinna filma alla ögonblick i livet., för det här va en sån grej som va klockren!

Tack igen för en mysig kväll mina tjejer. Nu är det sportlov och då kan vi umgås med varandra ännu mera! Ser fram emot en filmkväll hos dig Linda. 

Lyxfällan


Igår satt jag o tittade på Lyxfällan på 3:an. Blir lika förvånad varje gång så mycket dumma skyhöga lån folk tar. Igår handlade det om ett par som hade tagit sms-lån för att klara av betala tbx andra lån varje månad. De hade tagit sms-lån för 70000 kr! och med dem räntorna så blir det dubbelt innan de har betalat tbx klart. Mannen hade två jobb och tjejen hade inget jobb och de hade två små barn. Det värsta av allt va att de storhandlade aldrig...de köpe hämtpizza via nätet som kostar 200 kr för 2 pizzor! Matkontot va på 13000 kr...mannen småhandlade hela tiden han kunde köpa nåt 7 ggr om dagen. De skulle ha ut 100 000 kr nästa månad annars hamnade de hos kronofogden. De va en omöjlig uppgift för de hade inte ngt av värde hemma som de kunde sälja. Skinnmöblerna va de enda dyra de hade, sen hade de ingen aning var pengarna hade tagit vägen. Experthjälpen sa att de måsta börja storhandla och äta mer nyttigt så de orkade prestera mer. Bägge va väldigt överviktiga (inte så konstigt med den skräpmaten) och mannen va alldeles svettig och röd i ansiktet. De hade aldrig varit med om något liknande så länge de hade jobbat. Deras mål va att ha en skånelänga och att hon skulle skaffa sig ett jobb.

När de va tbx efter en månad så hade hon fortfarande inget jobb, men de hade bakat in alla lån till ett lån. De skulle få leva snålt i flera år för att kunna amortera flera tusen varje månad. Hur kan människor sätta sig i denna lånfälla?!

Undra hur många i Sverige som har en svår ekonomisk situation...

Ny design!

Vill tacka Emma för att hon har lagt ner tid på att göra min blogg fin! Orkar inte engagera mig i sånt när man har en liten att ta hand om. Varm kram från Elias och mig :-)

Inte lätt att vara mamma jämt


Visst är hon vacker min tös!

Nu måste jag skriva av mig lite när det gäller att vara förälder. Jag har ju ett barn som är vuxen och en tonåring och en liten bebis på 4 månader. När man är gravid då går man o tänker mycket på hur den i magen ser ut och hur den kommer att bli som individ. Det är inte lätt att vara förälder och uppfostra rätt. Det finns ju inget facit på hur jag ska vara för att det ska vara rätt för mitt barn. Jag för ju över mina handlingar och värderingar och hoppas att de ska bli så bra o lyckliga som möjligt när de växer upp. När jag fick min förstfödda och fick se hennes blå så smälter man och det känns som man har alltid varit mamma och inget konstigt med det; då var jag bara 20 och skulle fylla 21 år. Väldigt ungt idag när de flesta är 30+ idag när de skaffar det första barnet. Alla faser som barnet går igenom är både jobbiga och härliga och oftast är det härligt med barn som ger kärlek tillbaks.

Nu har jag en 16-åring snart 17 som jag inte alls tycker det har varit jobbigt att ha hemma hos mig (förutom att hon låter smutstvätt ligga på golvet i hennes rum). Sen jag flyttade hit till Uppsala för snart 2 1/2 år sen så har hon bott hos mig i 9 månader. Innan dess bodde hon mest hos pappan för hon skulle gå klart skolan där. När exet och jag separerade för 5 år sen, så bodde jag kvar i Tobo i 3 år innan jag fick en lägenhet och flyttade hit. Då delade vi vårdnaden 50/50 så det blev varannan vecka. Vi bodde väldigt nära varandra så de kunde komma o hälsa på fast de var hos honom och tvärtom. Nu är det lite längre till pappan ungeför 6 mil, men det går fort med Upptåget; bara en halvtimmes väg att komma dit. Men hon åker väldigt sällan dit för hon har ju fullt upp med skola, träning och jobb här.

När min äldsta dotter som är 21 år nu va på besök i tisdags, så fick jag höra fina saker som gör mig så glad och det är då man tänker att något rätt har man gjort under uppväxten. Barn är ju bara till låns som det heter tills de flyger ur boet.

Men det hon sa va; att jag är så bra på att lyssna, komma med motfrågor och det allra bästa; att när jag frågar hur hon mår eller va hon ska göra så är det för att jag verkligen bryr mig och inte bara frågar för att jag själv vill prata hur jag själv mår och gör. Vi är bra att ge varandra komplimanger och det är just det jag är bra på och har alltid varit sån. Jag har alltid fått hört av Linda att jag har skämt bort henne med mycket kärlek...ge henne kramar och pussar när hon har växt upp. Och fortfarande vill hon ha mycket kärlek och när hon inte får det av sin partner så mår hon dåligt. Ibland önskar jag att jag kunde klona mig så jag kunde vara hos dig med ibland Linda och massera dina ömma leder som jag gjorde jämt förut när du bodde hemma.

Igår fick jag uppleva det negativa med att ha en tonåring. När hon kommer hem så talar hon om att hon har köpt två par skor och visar upp dem och jag tittar o frågar lite. Efter det säger hon att det har gått bra för henne i skolan; att matte och naturkunskapsläraren säger att hon är den mest ambitiösa,  mest framåt av alla; helt enkelt bäst i klassen berömmer han henne och jag blir jätteglad att höra det och stolt såklart. Hon säger att hon har fått mvg i matte och jag säger -åh va bra! och så säger hon -men det sa jag förra vecka och blir jättearg och hon sen sa hon ngt mer och jag ställer en fråga tbx och då säger hon att hon inte orkar prata klart om det. Just det där är inte första gången det händer; att hon börjar säga en sak och sen säger hon att hon inte orkar prata klart om det. Det är just det här som är så frustrerande att jag vill prata klart med henne innan hon bara bryter av mig o säger att nu orkar jag inte mer. Nu får du vara tyst jag ska plugga för jag har ett prov imorgon. Visst det är jättebra att hon vill det, men vi kan väl prata klart först som kanske tar bara ett par minuter. Det händer då och då att hon säger åt mig att vara tyst och att jag är dryg, tjatig fast jag bara vill lyssna på hur det har gått i skolan. Det är just det jag är bra på: att lyssna. Tänker inte på att hon är tonåring, för hon är så vuxen ibland och ibland bara vräker hon ur sig saker så man blir chockad. Hon sa åt mig att -hålla käften! Då blir man väldigt sårad när hon inte alls är så annars. Hon visade verkligen sin dåliga sida igår och jag förstår varför. Hon hade bara ätit fil i skolan, hon har ett prov hon ska plugga till och hinner inte med att träna. Jag blir oxå sur om jag inte får träna och sitter still hela dagarna. Kroppen är till för att röra på sig och musklerna ska användas. Nu använder man bara musklerna som håller upp händerna så man orkar skriva på tangentbordet, när man sitter framför datorn hela dagarna. Jag brukar skämta om att jag måste läsa hennes blogg, så jag får reda på vad som händer i hennes liv när hon inte är hemma. Hon orkar helt enkelt inte prata med mig jämt om allt och det kan jag förstå att du inte gör. Jag är ju mamma och du vill väl inte berätta om allt för mig. När jag tänker efter så var nog Linda likadan att hon inte berättade allt för mig när hon var tonåring. Nu är det tvärtom; nu kan vi prata om allt mellan himmel och jord. Vi är ju mer som vänner än mamma och barn sen hon flyttade hemifrån. Vi uppskattar och tar inte varandra för givet som när man bor ihop. Jag vet att du läser det här Sofia och jag hoppas att vi kan vara vänner igen för jag hatar att vara arg och ledsen på dig. Peace and love. Snart är det "alla hjärtans dag" och jag kommer väl att inte få något säkert, men du kan väl säga att du älskar mig för den jag är, för det gör du aldrig till mig längre.

Om jag ska analysera tiden sen det blev slut mellan dig och Emil, så har du blivit mindre glad och gräver ner dig i skolan, träning och jobb, för att du ska kunna glömma, tömma och gå vidare. Ibland undrar jag om du skulle bli gladare om ni blev ihop igen. Det är bara mina hypotetiska tankar som jag vet att det ALDRIG kommer att hända.

Men va som än händer och hemsk du är mot mig så kommer jag ALLTID att ÄLSKA dig av hela mitt hjärta.

Oj va långt det blev! Behövde skriva av mig...


Bra början med dåligt slut


Britax Vigour 4  Kingficher

Det är inte ofta jag vaknar och känner att jag vill kliva upp ur den varma sängen på en gång när jag vaknar. Kanske berodde det på att Thomas va här och han hade gått upp o bryggt kaffe. Det är alltid trevligt att få äta frukost med någon o sitta o prata lite på morgonen. Visst jag pratar med Elias men det blir ju inte så mycket respons :-)

Dagen har skridit på bra...jag till och med  njöt av att dammsuga, för jag får röra på min kropp. Saknar min träning på crosstrainer. Kan inte träna på den nu, för den har gått sönder igen efter Thomas svetsning. Blir galen när jag inte får svettas ordentligt. Promenader har jag börjat ledsna på och det är så svårkört med vagnen ibland. Har ju en med små hjul ifram och den är inte gjord för vinter. Vill träna på gym, men hur ska jag kunna det när ingen kan passa Elias under tiden.  Jag kan ju träna gratis vid sjukhuset för jag har fortfarande kvar kortet sen jag va anställd där och den går inte ut förrän 2010 tror. Kommer väl att bli desperat snart och tar med han dit så får vi se hur länge jag kan träna innan han vill ha uppmärksamhet. Min kropp mår inte bra av att sitta still så mycket framför datorn. Jag har ont i nacken o ryggen gör ont om jag står framåtböjd för länge. Det märks att min kropp tål mindre efter den här graviditeten. Sista månaden tog hårt på hela min kropp och jag har fortfarande foglossning :-( Men jag ammar fortfarande så jag hoppas det kommer att försvinna.

Jag behöver klippa mitt hår oxå..det är över 3 månader sen jag klippte det, men jag tycker det är för dyrt att betala 350-400 kr för att klippa topparna. Någon som kan klippa hår??

Va på så bra humör så jag gjorde en potatisgratäng idag och stekte majsschnitzel som är en vegetarisk variant, men jag är inte vegetarian utan jag äter det för d är gott.

Kvällen slutade inte lika bra som den började tyvärr...


Glad att han kan sitta själv


Nallen vill oxå vara med o leka :-)

Det blev en helt ny Bumbo stol med bord på Babyland och den är ju hur bra som helst och tar liten plats när man ställer ner den. Nu kan han sitta på diskbänken när jag lagar mat... kan sitta på bordet när vi äter och följa varje tugga vi tar :-) Vilken bra uppfinning säger jag att en liten bebis kan sitta i en stol innan den kan sitta utan stöd i en riktig stol. Tack för pengarna Linda o Sofia till denna stol. Ska sälja den sen när han inte behöver den längre och köpa en gåstol eller en matstol som han sedan kommer att behöva.


Ny blogg snart

Bloggen är under uppbyggnad och kommer INTE att se ut såhär!

Hatar att göra rent badkaret!


Blir galen när jag kommer in badrummet och tittar ner i badkaret och ser inte bara en tjock smutsrand utan massor av mörk sörja som sitter fast efter Sofia har badat. Man kan tro att hon inte har badat på evigheter, men sådär blir det fast man är renlig av sig. Vet inte hur många ggr jag har sagt åt henne att hon måste duscha ur badkaret efter hon har badat, men hon lär sig ju aldrig. Ibland märks det tydligt att hon är tonåring. Nästa gång ska du göra rent det...hör du det Sofia!!

Ingen bumbo idag heller


Kommer inte se skymten av Bumbon jag köpte på Tradera tråkigt nog och det verkar omöjligt att få tag på en på blocket. Nu har jag reklamerat den på post och telestyrelsens sida. Så fort jag ringer på en annons så är det någon annan som har hunnit före (senast igår). Jag såg att det finns med bord till oxå och jag har ringt till Babyland och de har faktiskt fått hem bord till Bumbon. Så nu ska jag kosta på mig och köpa en ny och sen säljer jag den när han inte använder den längre om  ett par månader. Man kan ställa den på diskbänken när man lagar mat så får han vara  med o titta på eller när man åker bort.


Sanningen om att vara mamma

Dina kläder
Första barnet: Du börjar ha mammakläder så fort din gynekolog berättar att du är gravid.
Andra barnet: Du har dina vanliga kläder så länge som möjligt.
Tredje barnet: Dina vanliga kläder är dina mammakläder.

Barnets namn
Första barnet: Du lusläser alla namnböcker som finns och övar på uttal och olika stavningskombinationer på alla dina favoritnamn.
Andra barnet: Någon måste väl döpa sitt barn efter faster Agda, eller hur? Det kan lika gärna vara du.
Tredje barnet: Du slår upp en bok, blundar och pekar och tittar efter vad fingret hamnar på. "Carl-Rutger? Det får duga..."

Förberedelser inför förlossningen
Första barnet: Du över på andningen regelbundet.
Andra barnet: Du orkar inte öva eftersom du kommer ihåg att första gången så gjorde det absolut ingen skillnad alls med den där andningen.
Tredje barnet: Du ber om bedövning i åttonde månaden.

Barnets kläder
Första barnet: Du färgkodar din nyföddes kläder, ordnar dem i systematiskt efter färgerna och viker dem fint i babyns egna lilla byrå.
Andra barnet: Du kollar kläderna för att se om de är rena, men slänger bara de med de största, mest synliga fläckarna.
Tredje barnet: Varför skulle inte pojkar också kunna ha rosa kläder?

Saker att oroa sig för
Första barnet: Vid minsta lilla tecken på att allt inte är som det ska - ett kort skrik eller vad som helst - så plockar du upp babyn.
Andra barnet: Du plockar upp babyn först när dess skrikande blir så högljutt att det kan väcka din förstfödde.
Tredje barnet: Du lär din treåring hur man vrider upp mekaniska leksaker.

Aktiviteter
Första barnet: Du tar med din baby till babygymnastik, babysim och sagoläsning.
Andra barnet: Du tar med din baby till babygymnastik.
Tredje barnet: Du tar med din baby till affären.

Att gå ut
Första barnet: Första gången du lämnar barnet hemma med barnvakt så ringer du hem fem gånger.
Andra barnet: Precis innan du går ut genom dörren så kommer du på att du kanske skulle lämna ett telefonnummer där du kan nås.
Tredje barnet: Du säger till barnvakten att bara ringa om hon/han ser blod.

Hemma
Första barnet: Du tillbringar största delen av dagen med att bara titta på babyn.
Andra barnet: Du tillbringar en del av dagen med att se till så att ditt äldre barn inte knuffar eller slår babyn.
Tredje barnet: Du tillbringar en stor del av dagen med att gömma dig för barnen

Elias 4 månaderEnda gången min plutt har klänning :-)


Idag fyller min gulleplutt 4 månader! Framstegen har gör nu är att han vänder sig från magen till rygg, tvärtom har han inte kommit på hur han gör än. När man visar något framför ansiktet nu så greppar han snabbt om den och tar den i munnen. Han vill helst sitta upp mycket nu och inte ligga ner, för det gör han när han ska sova och det räcker för han tydligen. Får köpa en gåstol åt han...det tror jag han kommer att älska. Tyvärr har inte Bumbo stolen kommit som jag köpte på Tradera fast hon skickade den förra torsdag säger hon. Antingen har jag blivit lurad eller så har den kommit bort i postgången *suck* Blir nog inge mer affär på Tradera. Han dreglar mer än nånsin och han har gärna hela handen i munnen för det kliar väl i tandköttet. Han är lite mer gnällig än vanligt. men det kan bero på att han är jätteförkyld just nu och trött. Nu ropar han på mig och vill sova.

Drömresan kanske?Det är såhär jag tänker att det ser ut på de flesta öarna i Thailand

Ett brev damp ner i brevlådan igår som fick mig att drömma mig långt bort till ett varmt land. Till ett av mina drömländer Thailand. Nu finns det finns stora chanser att det kan bli av tidigare än jag trodde. Jag skulle allra helst vilja åka över jul och nyår och om man beställer nu så kostar det inte så mycket, men väntar man längre fram så blir det säkert dyrare. Är det för långt för en 1-åring att flyga? Är det någon som har några erfarenheter av någon ö som de rekommenderar starkt och varför? Jag ska inte resa charter utan reguljärt så jag måste kolla upp bra och inte så dyrt boende.

Tycker programmet "Semstersvenskar" är kul att se som går på 4:an varje onsdag. Det är sådär vi flyger oftast i gruppresor, för det är bekvämt och bra med allt ordnat o klart innan man reser. Jag gillar spänning och spontanitet som när vi åkte till Grekland förra året och hade inte ordnat ngt boende innan vi kom till Santorini. Och det va ju inga problem när man kom till en ö, för där stod grekerna uppradade med sina pärmar och visade deras ställen som de vill att man skulle bo på. Är det inte så när man kommer till Krabi, Koh lanta, Koh Samui, Phuket  etc? Det kommer ju sjävklart att vara lite jobbigare när man har ett litet barn, men jag har alltid förespråkat att barn är inget hinder för att göra något utan det är lite mer obekvämt och omständigt.


Stolt mamma när min dotter sjunger på dop i Domkyrkan 1 februari

Som stolt mamma så måste jag juh visa upp min duktiga dotter som sjöng på Elias dop :-) Visst är hon duktig!


Härmed döper jag dig till Edvin, Wilmer, EliasI söndags hade vi dop i den vackra domkyrkan kl 13.30. Vi kom dit 40 minuter innan så vi hade tid på att förbereda sig innan. Tiden gick fort för jag skulle amma han och sätta på dopklänningen. Prästen gick igenom programmet en sista gång. När organisten började spela så gick vi på rad in (Gudfar o gudmor gick med) och vi hade publik på vägen från sakristian in till dopplatsen. Kändes som vi skulle gifta oss så jag kände ett pirr i magen, fast vi "bara" skulle döpa Elias. Där inne satt alla redan på plats. Efter psalmlåten och några ord från prästen så fick Linda sjunga sin låt "Hallelujah" och jag blev så rörd så ögonen blev blanka av tårar. Vi hade hyrt in ett par Therese och Oscar som har sjungit på dop o bröllop i 2 år och hon fick sjunga "Det vackraste" och Oscar fick sjunga "utan dina andetag". Bägge två sjöng så jag rös och Elias hängde med och tittade på de som om han förstod att de sjöng för/om honom. Ett minnesvärt dop och allt finns på film, för Thomas systers kille filmade så nu har vi allt sparat så vi kan se det när han blir äldre.

Sedan begav vi oss till Café Linné där vi åt smarriga räksmörgåsar och budapestbakelse och drack så mycket kaffe som vi ville. Vi satt väl där till kl 17.30 och avfärd med alla presenter som Elias fick. Presenterna va en sköldpadda som han kan ligga o  mysa på, pengar till en matstol, kläder, mer pengar, förmånskonto med 2000 kr på, 2 trästolar en röd och en vit, Elias-skylt som man ska hänga på vagnen. Mamma o Erik följde med oss hem för att kika på lägenheten. Den kvällen va jag så trött och Elias sov i 5 timmar på natten. Det märktes att han hade sovit lite under dagen.  En lyckad dag och ett minnesvärt dop.

Fler kort kommer...


RSS 2.0