Tragedi i Finland

image8

Visst fasiken känns det att det som hänt i finska Jokela är för nära. På något sätt är det alltid lättare att ta till sig nyheter när man har dom på distans.  Att någon så planerar sitt dåd och genomför det utan att någon utomstående märkt något är märkligt.

En 18-årig elev sköt ihjäl åtta och skadade tio innan han tog sitt eget liv på en skola i Jokela, fem mil norr om Helsingfors på onsdagen.

Ett av offren var skolans sjuksköterska, uppger kriminalöverkommissarie Tero Haapala vid polisen i Finland enligt nyhetsbyrån FNB.

Förutom den kvinnliga skolsköterskan dödades skolans rektor och sex elever, fem var pojkar och en flicka. Tidigare uppgifter gjorde gällande att det var skolans rektor och sju elever som dödades.

18-åringen sköt sig själv i huvudet och fördes till sjukus där han avled senare på kvällen.

Den 18-årige studenten, som uppges vara en beundrare av Hitler, inledde massakern före middagstid.

På den populära kompissajten Facebook finns sedan mindre än ett dygn en sida för dem som sympatiserar med den 18-årige student som mördade åtta elever och lärare på en skola i Finland i går.

Facebook-gruppen "Jokela Highschool Shooting Sympathizers" hade vid 19.30-tiden 42 medlemmar.

Det första inlägget publicerades klockan 02.40 på torsdagsmorgonen svensk tid. Flera av dem som kommenterar är kritiska till morden medan andra ger sitt stöd till 18-åringen.

"Vi stöder skolskjutaren [namnet utlämnat] därför att han slog sönder den illusion som de flesta människor lever i. Illusionen att vårt samhälle består av moral, progressivitet och att det rör sig mot ett positivt mål. I verkligheten lever vi i en illusion, vi gör det för vår egen själviska statusjakt", skriver en av dem som publicerat sig på sajten.

Flera skyller det som hände på samhället och menar att 18-åringen bara försökt "väcka en sovande värld".

En annan skriver:
"Vi står fast vid våra ord: [Namn utelämnat] ska inte fördömas - det är det demokratiska samhället som ska fördömas."

Andra fördömer morden och konstaterar att 18-åringen "gjort många ledsna" och förstört för många människor. En kallar 18-åringen för en "nolla som försökt göra sig berömd".

Den film som 18-åringen publicerade på You Tube och som togs bort av sajten i går finns nu att se på Facebook.

Man kan inte peka på någon som orsakat att det slutade så här. Det är en mängd olika faktorer som brukar vara inblandade. Inte bara ens uppfostran som någon sa.... det finns faktisk runt varje individ ett visst nätverk. Vad individen tar till sig från det nätverket är olika, men allt som allt en hemsk tragedi för alla inblandade och det finska samhället.

Denna händelse kommer att sätta sina spår i de elever och lärare som överlevde massaken. Vi får önska att detta inte upprepas i just den skolan där du tror dina barn är trygga...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0