Självförtroende kontra självkänsla

image26
Vad är en god självkänsla i förhållande till ett bra självförtroende, och har dessa egenskaper egentligen något att göra med hur människor upplever sig själv?
Vad är det egentligen som gör att vissa människor är så nöjda med livet och sig själv medan andra är totalt missnöjda? Är det bara innehållet i ryggsäcken som skiljer dem åt eller är det rent av personligheterna man föds med? Är varje persons livserfarenheter och händelser slumpmässiga eller förutbestämda? Finns det rent av missnöjda bebisar? Kan man vara ledsen redan innan man föds. Ärver man kanske inställningen till sitt eget liv och är självkänslan oföränderlig redan från födseln. För hur förklarar man annars att någon som blivit våldtagen, torterad och sviken ändå kan må bra med sig själv medan någon som föddes med silversked i mun och har alla tänkbara bekvämligheter ändå känner sig missnöjd och olycklig?
Människans skäl och varifrån vi hämtar styrka och motivation är för mig en av livets största gåtor. Jag ser verkligen inget större samband mellan upplevelser och mående. Däremot verkar det lättare att lyckas i samhället och att ta smällar om man har en bra självkänsla och ett starkt självförtroende. Receptet för detta finns nedan och ska intas från livets första dag.

Självkänslan har med din känsla för dig själv att göra. Den är grunden för dina tankar om dig själv. Självkänsla är en upplevelse av identitet och egenvärde för den du är. 
 
Självkänslan växer sig stark genom att du blir sedd och bekräftad och utvecklas genom din uppfattning att du duger som du är. Den påverkas inte nämnvärt av prestationer. God självkänsla fungerar också som ett själens immunsystem och ger motståndskraft, styrka och förmåga till återhämtning

Självkänsla anses av många hänga ihop med om man som barn fått uppleva kärlek eller inte. Om man har detta som grund så kan man komma långt med det man vill uppföra då har man ett stort förtroende att klara av saker som man vill åstadkomma.

Självkänsla är egenskapen att uppleva sig själv som kompetent att klara av livets grundläggande utmaningar samt förtjänt av framgång och välmående.


RECEPT för en god självkänsla

Leva medvetet
Leva meningsfullt
Personlig integritet
Acceptans
Kärlek
Kreativitet
Tid
Uppmuntran
Frihet
Kommunikation


Kommentarer
Postat av: Linda

har du skrivit de här själv? bra skrivet iaf. allt bra annars? planer för helgen? puss

2007-12-06 @ 16:02:04
URL: http://liwa.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0